Острови в Тихи океан

Островите в Тихия океан са около 10 хиляди и като освен по площ се нарежда също на първо място и по този показател. Най-голямата суша, която се намира изцяло в рамките на Тихия океан е на остров Нова Гвинея. Това е и вторият по големина остров в света. Почти всички от по-малките острови в Тихия океан лежат между 30°N и 30°S. Те се простират в ивица разположена от Югоизточна Азия до Великденския остров. Останалата част на Тихия океан е по-бедна на острови и архипелази. По време на последния ледников период Нова Гвинея е била част от Австралия като образуват общ суперконтинент наречен Сахул.

Големият триъгълник на Полинезия свързва Хаваите, Великденския остров и Нова Зеландия. Представлява островни групи и архипелази от островите КукМаркизките островиСамоаДружествени островиТокелауТонгаТуамотуТувалуи Уолис и Футуна.

На север от Екватора и на запад от Международната линия за смяна на датата включва многобройни малки острови наречени Микронезия. В нея влизат КаролинскитеМаршаловите и Марианските острови.

В югозападната част на Тихия океан лежи островната група на Меланезия, която е доминирана от Нова Гвинея. Други важни групи са архипелагът БисмаркФиджиНова КаледонияСоломоновите острови и Вануату.

В западната част на океана са разположени островните групи на Филипините и Япония, по-големите единични островиХайнанТайван и СахалинКурилските острови отделят Охотско море от океана, а по на север Алеутските островиоформят дъга между Азия и Северна Америка като отделят Берингово море на север. По крайбрежието на Америка островните групи са по-малко като се отличават архипелази в непосредствена близост до континента, оформени в резултат на ледниковата активност. По крайбрежието на Калифорния се намират островите Ченъл, а на Екватора близо до Южна Америка се намират Галапагоските острови. Хавайският архипелаг е разположен почти в центъра на Тихи океан.

Острови в Тихия океан са от четири основни типа: континентални, високи острови, коралови рифове, коралови и повдигнаи платформи. Континенталните острови включват Нова Гвинея, Нова Зеландия и Филипините. Някои от тези острови са структурно свързани с близките континенти. Високите острови са с вулканичен произход. Много от тях имат и активни вулкани. Сред тях са Бугенвил, Хавай и Соломоновите острови.

Третият и четвъртият вид острови са резултат от коралови наслагвания в резултат на жизнената дейност на миниатюрните органицми. Кораловите рифове са ниско разположени структури, които са изградени от базалтова основа от засъхнали потоци лава под повърхността на океана. Едни от най-характерните примери за това е Големия бариерен риф. Вторият тип е изграден отново от коралови наслагвания, разположени на широка платформа. Примери за това са осровите от Френска Полинезия.

Уеб сайт в alle.bg